Mijn favoriete ding over mijn dagen als een competitieve zwemmer was voor zonsopgang de eerste keer in ijskoud water dompelen. Hoe contra-intuïtief het ook klinkt, iets over van nog steeds suf en half in slaap naar klaarwakker en ijskoud overal was bijna opwindend.

Koude douche

Onderzoek geeft zelfs enige legitimiteit aan het idee dat stralen met koud water een stimulerend effect kan hebben: een kleine studie van de Virginia Commonwealth University gaf aan dat koude douches depressieve symptomen kunnen helpen verlichten door elektrische zenuwimpulsen naar de hersenen te sturen, wat resulteert in een opbeurend effect, sorteer van als een (veel) mildere versie van electroshock-therapie. En volgens een artikel in Psychology Today vond een Frans onderzoek ook dat verschillende soorten hydrotherapie (inclusief verkoudheid) nuttig waren bij het verlichten van angst. Een recent artikel in The North American Journal of Medical Sciences ontdekte dat koud water gedocumenteerde verlichting veroorzaakte voor alles, van pijn en ontsteking tot medeplichtigheid en bijna elk systeem in het lichaam. In Nederland bleek uit een onderzoek koude douches om de productiviteit te verhogen en ziektedagen te verminderen. Daarom ben ik begonnen met koude douches in mijn stortdouche.

In mijn huidige meer zittende, volwassen woon-werkverkeer, heb ik vaak moeite om de overgang van slaap naar wakker te maken met behulp van meer conventionele methoden zoals een wekker, een kopje koffie en een warme douche. Zelfs regelmatige trainingen in de sportschool lijken me niet dezelfde onmiddellijke schok van alertheid te geven als snel of efficiënt. Dus toen ik hoorde dat er verrassend veel onderzoek was gedaan ten gunste van de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen van koude douches, was ik geïntrigeerd genoeg om het een week te willen proberen en te noteren of ik veranderingen voelde. Misschien zou dit het antwoord zijn waar ik altijd naar op zoek was geweest.

Eerste dag

Mijn eerste dag probeerde ik een koude douche, mijn man klopte op de deur om te zien of het goed met me ging omdat ik blijkbaar ‘aapgeluiden’ maakte, zoals ‘Whoooo!’ en “Haaaaaah!” Toen hij eenmaal besefte wat er aan de hand was, vond hij het behoorlijk hilarisch.

Normaal gesproken ben ik iemand die normaal van douchen en baden houdt (ik weet dat veel mensen het een hele klus vinden) – en ik scheer elke dag uit gewoonte van mijn zwemdagen en omdat ik graag zo lang mogelijk onder de douche of in bad blijf en vind het ontspannend. Maar op deze eerste dag was het vrij moeilijk voor mij om lang genoeg onder het ijskoude water te blijven om me te scheren of mijn andere rituelen te doen. Ik sloeg de scrub, de scheerbeurt en al het andere dat absoluut niet nodig was om zo snel mogelijk in en uit te stappen over.

Aan de ene kant voelde dit als een verlies, ik hou van mijn ochtendrituelen en zelfverwennerij, vooral voor een hectische werkdag. Aan de andere kant was er geen risico dat ik per ongeluk te lang onder de douche doorbracht en teveel van mijn ochtendtijd opsloeg, wat soms gebeurt als ik echt een specifiek schoonheidsmasker, weken of andere spabehandeling thuis probeer, zoals ik gewend ben te doen.