Wanneer je sierbestrating in jouw tuin hebt aangelegd, wil je natuurlijk niet dat dit harde werk voor niets is geweest. Sierbestrating vergt meer onderhoud dan je in de eerste instantie denkt. Je wil de tegels schoon en het materiaal mooi houden. Bovendien kan slecht onderhoud onveilige situaties tot gevolg hebben. Hieronder lees je hoe je jouw bestrating kunt onderhouden en schoonmaken!

Onderhouden van sierbestrating

Het onderhouden van sierbestrating bestaat voornamelijk uit het verwijderen van onkruid tussen de voegen, vegen, het verwijderen van algen en oneffenheden in de bestrating verhelpen.

Onkruid groeit voornamelijk op vochtige plekken, wat de voegen tussen tegels al gauw zijn omdat hier het water de grond in trekt. Bij kleine stenen en tegels kan het best een hele klus zijn om onkruid te verwijderen. Het is echter wel belangrijk om onkruid goed bij te houden als je het aanblik van jouw tuin en sierbestrating netjes wil houden. Het regelmatig vegen van de tuin kan hieraan bijdragen: hiermee veeg je de onkruidzaadjes weg. Let wel op bij het kiezen van een bezem dat je niet een bezem met te harde haren gebruikt. Dit kan het materiaal van jouw sierbestrating beschadigen. Bij het bezemen van de tuin kun je de sierbestrating mooi schoonhouden met een sopje en allesreiniger. Let ook bij het kiezen van een schoonmaakmiddel op het materiaal van de sierbestrating. Natuursteen kan bijvoorbeeld alleen maar worden gereinigd met een speciaal schoonmaakmiddel.

Algen en mos groeien vooral in de wintermaanden. Er is dan beperkt zonlicht en het blijft op de meeste plekken in de tuin lang vochtig. Om groene aanslag op de bestrating te voorkomen, kun je ervoor zorgen om in deze maanden zo min mogelijk schaduw-plekken in de tuin te hebben. Snoei zo veel mogelijk overhangende beplanting, zodat de bestrating overal kan drogen. Algen kunnen ook groeien door verzakking in de bestrating. Verzakking van sierbestrating kun je voorkomen door een stevige zandlaag en een wegendoek tussen de zandlaag en de ondergrond aan te brengen. Hierop kan de sierbestrating worden gelegd waarbij de stenen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan moeten worden geplaatst, zodat er minder water tussen de bestrating kan weglopen.

Schoonmaken met de hogedrukreiniger

Hoewel het schoonmaken met een hogedrukreiniger één van de leukste schoonmaakklusjes is voor in de tuin, is het niet aan te raden om dit bij sierbestrating te doen. De hogedrukreiniger tast de bovenlaag van de bestrating aan, waardoor het materiaal ruwer en poreus wordt. Het resultaat is misschien op de korte termijn mooi, maar door de aantasting van de bovenlaag van het materiaal, nemen de tegels meer vuil op. Bovendien kunnen kleuren vervagen door de hoge druk.