Ik werkte laatst samen met een uitzendbureau Den Haag gelegen. Dit deed ik omdat ik graag aangenomen wordt op een positie die past bij mijn ervaring.

Waarom?

Ik ben er stellig van overtuigd dat ik via een externe partij sneller aan de bak kom als ik via een buitenstaande partij binnen kan komen. Ik heb in het verleden namelijk een paar rare ervaringen gehad als het ging om solliciteren. Als econome is het toch al vaak een beetje een jongenswereld. Dat helpt niet. Mensen zijn toch altijd een beetje verrast als ik als vrouw binnen kom. Ze vragen dan wat me ertoe bewoog om econome te worden. Misschien is dat iets wat ze altijd vragen, maar van mij studiegenoten heb ik nooit gehoord dat ze dat vroegen. Een keer vroegen ze direct wat ze eigenlijk wilde vragen, waarom ik als dame hier wilde werken. Ik was woedend, maar maakte het gesprek beleefd af. Meestal is het subtieler. Je doorloopt toch veel sollicitatierondes, en dan kijk ik altijd naar de profielen van mijn concurrenten na het gesprek. Ik heb toch wel een paar keer meegemaakt dan een jonge jongen het toch was geworden, terwijl hij veel minder ervaring had. Misschien lees ik er allemaal te veel in na die ene keer, maar het wringt toch.

Extern

Als het inhuren extern gebeurt kom je als kandidaat vaak solo binnen. In plaats van dat er een groepje is vraagt zo een partij: is deze persoon iets voor jou? Dan val je minder op als je ergens de enige in bent. Zo ook bij mijn laatste gesprek, daar was het meteen een klik. Na zo lang solliciteren had ik binnen een maand een nieuwe baan.

En nu

Nu ben ik lekker aan de slag bij een hedgefund. Hier mag ik doen wat ik altijd graag deed: een portfolio samenstellen. Ik mag me de hele dag bezighouden met het kijken naar kansen op de markt om dingen toe te voegen aan een pakket. Verder is het kijken naar het fundamentele voorbij de rating die op producten ziet. Ook mag ik meteen kijken naar producten zonder rating. Dat is erg interessant. Dat komt omdat deze normaal niet inzchitelijk voor je zijn in tegenstelling tot aandelen. Bovendien zitten er soms pareltjes in waar je ontzettend veel rendement op kan pakken. Als je er zo eentje weet te vinden dan is het kassa. Daar kan ik dan echt van gaan kwispelen.