‘Is mijn zoon wel echt mijn zoon?’ en ‘En mijn dochter? Is het echt wel mijn dochter?’ Of als we het omdraaien; ‘Is die vader waarvan ik dacht dat hij mijn vader is, wel echt mijn vader?’ Er zijn veel vaders, maar ook kinderen die met deze vraag rondlopen. Een vaderschapstest kan uitkomst bieden. Het geeft je antwoord op de vraag ‘Ben ik de vader?’ of ‘Is hij wel mijn vader?’

Gemoedsrust of rechtsgeldig

Wil je alleen maar gerustgesteld worden en duidelijkheid krijgen? Dan kun je kiezen voor een gemoedsrusttest. Deze test kun je zelf thuis uitvoeren. Deze gemoedsrusttest kun je in principe niet gebruiken voor juridische doeleinden.
Je kunt ook een rechtsgeldige test uit laten voeren. Deze test stelt je natuurlijk ook gerust, maar je kunt het ook gebruiken in juridische processen. Het DNA-materiaal moet dan worden afgenomen door een onafhankelijk derde persoon; wat in veel gevallen de huisarts zal zijn. De huisarts moet zich bij afname aan een bepaalde procedure houden. Zo wordt de identiteit van vader en kind nauwkeurig gecontroleerd en de test wordt opgestuurd in een verzegelde retourenvelop. Zo kan de rechter er zeker van zijn dat er niet is gemanipuleerd met de test.

Beide testen zijn volledig betrouwbaar, het enige verschil zit ‘m in de afname van de test.

Hoe werkt een vaderschapstest?

Wanneer je een vaderschapstest bestelt, dan ontvang je een pakketje met een testkit. De testkit zit in een neutrale verpakking; je privacy is daarmee gewaarborgd. Zowel vader als kind nemen wangslijmvlies af door middel van een wattenstaafje. Dit is zeer eenvoudig en pijnloos. Er zit een uitgebreide beschrijving bij, zodat er niets mis kan gaan. De wattenstaafjes met wangslijmvlies stuur je terug naar het laboratorium in een bijgeleverde voorgeadresseerde envelop. Na 4 dagen krijg je een betrouwbare uitslag.

Betrouwbaar

Het laboratorium onderzoekt het DNA van vader en kind op 20 of meer verschillende plaatsen (loci). Op hoe meer plaatsen het DNA vergeleken wordt, hoe betrouwbaarder de uitslag is. Als het DNA op 20 loci vergeleken wordt dan is de uitslag voor 99,999% betrouwbaar. Wordt het DNA op 25 loci vergeleken, dan is de test maar liefst voor 99,999999% betrouwbaar.

Als uit de test blijkt dat het DNA tussen vader en kind niet overeenkomst, dan is dat voor 100% zeker.
Na 4 werkdagen ontvang je met de post de uitslag. Houdt er goed rekening mee dat de uitslag pijnlijk kan zijn, en ook anders dan je hoopte of verwachte. Het is belangrijk dat het geen impulsieve actie wordt, maar dat het een verstandig besluit is om de vaderschapstest te doen. Denk van tevoren goed na en zet alles goed op een rijtje.

Ik wens je veel succes als je besluit om de test af te nemen!